Иди на:  
търсене   регистрация   чат   помощ   правила   влизане в сайта
Автор Съобщение

Аватар
Заглавие: 3D кино прожекции
Публикувано на: 07 Апр 2009 15:21

Вече съм пускал подобна тема, но нещо не мога да я намеря.
Накратко - в нея описах неприятните си усещания при гледане на 3D IMAX и 3D Dolby Digital прожекции и несъвършенствата на триизмерните ефекти в тях.
Останах изненадан, че никой друг не беше забелязал тези дефекти и на никой друг не пречеха.

Неудобства и дефекти:
IMAX - неприятно натоварване на очите при промяна на фокуса от по-далечен към по-близък обект (и обратно); размазване и стробиране на бързодвижещите се обекти, които не са на фокус; понякога виждаш по-рките части от обектите предназначени за другото око; всяка прашинка, капка или отражение в обектива ги възприемаш, като дефект в окото си (това е ясно, че не може да се избегне)
Dolby - няма проблем с бързо движещине се обекти, но натоварва очите (като четене на книга от CRT екран); в тъмните сцени поне аз виждах множество келедоскопични "артефакти", около ярктите обекти (крушки, фенерчета) - при махане на очилата в "двойната картина" нямаше такива артефакти (лошо филтриране? лош дигитален водеоматериал, в който след филтриране се фиждат артефакти? аз съм нещо кьорав?)

Понеже през тази и следващата година се очаква огромна инвазия от 3D филми ("Гръм" и "Чудовища срещу извънземни" са само началото естествено), според мен е важно да се установи дали тези неудобства идват от оригиналната технология или са просто неизправности причинени от "пестеливостта" на нашенските съдържатели на киносалони.

Днес случайно попаднах на следната статия - http://www.slate.com/id/2215265

В нея не всички мои въпроси получават отговор, но е описано защо настоящата технология е толкова изморителна за очите и защо може да предизвика временни проблеми със зрението.

Ако някой друг е забелязал подобни неудобства при 3D прожекции (хубаво е да спомене и технологията IMAX, Dolby или нещо друго), нека пише тук.

Профил

Заглавие: Re: 3D кино прожекции
Публикувано на: 07 Апр 2009 15:35

И аз сум ги забелявал на Imax, a на Dolby не съм ходил. Btw нали имаше някво 3D кино Арена, как е то?

Профил

Аватар
Публикувано на: 08 Апр 2009 08:41

One Vision
Цитат:
Шегувам се, да не се обидиш

Те твоите шеги всичките са такива.

Идеята е, че тези дефекти ти пречат да се насладиш на филма.

WidowmakeR
Цитат:
Btw нали имаше някво 3D кино [в] Арена, как е то?

То е Dolby.

Принципно в Мола има IMAX и Dolby-та.
В Арените са Dolby-та.
За другите места не знам, може и в СитиЦентъра вече да се обурудвали с Dolby.

Доколкото четох някаква статия, навсякъде където има Арени из България вече трябва да има салони с 3D Dolby Digital.

Профил

Публикувано на: 08 Апр 2009 17:01

Аха. Благодарско за разяснението. А 3Д устройствата дето ги пуснаха от Nvidia - и те ли са така? Тоесt и те ли много натоварват очите.

Профил

Аватар
Публикувано на: 08 Апр 2009 17:30

И какви са тези цайси?
Ако говорим за два минидисплея под ъгъл, теоритично този вид технология би трябвало да е по-добра и да може да избегне част от недостатъците в сравнение с гледане на плосък екран, който създава илюзия за триизмерност.
Поне няма да ги има гнусните проблеми с филтрирането или евентуално със синхронизирането (за IMAX-а - две тежки кинопрожекционни машини, които трябва да се синхронизират).

Профил

Публикувано на: 08 Апр 2009 18:47

AlShu написа:
И какви са тези цайси?

Ми незнам. Ако ги имаше в България и ако имах възможност да си ги купя, щях да ти кажа. Мисля, че не използва два минидисплея под ъгъл. за целта ти трябва 120 херцов монитор и драйвер за 3Д, който прави монитора като този в киното (или нещо такова). След това зареждаш си цайсите, слагаш ги и играеш секви игри 3Д. Звучи мнооооого примамливо за мен, но ако изморяват очите след 1 час игра не бих си ги взел в никакъв случай.

Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  

Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:

Иди на:  
© 2009 PC Mania | Реклама | Контакти web by: ilyan.com