Gipo написа:
VALEN7INVS написа:
...с подово отопление изцяло от зелена енергия...
Имам въпрос за подовото отопление, понеже винаги съм си мечтал за такова, но няколко пъти съм чувал лоши отзиви в стил "прави жилището да е прекалено задушно, като в баня след къпане". На какви температури сте го пробвали и има ли подобно нещо от твоя опит?
Нищо такова, температурата в целия апартамент е целогодишно 22 градуса - през лятото заради изолацията и вентилацията, а през зимата заради подовото. Все пак не става въпрос за електрическо подово отопление с жиците под ламината - то си е буквално като парно, с вода по тръби само че по цялата повърхност на апартамента. Просто затоплянето става много постепенно и равномерно, и тъй като го контролирам чрез смарт система
tado° съм му задал просто да започне да затопля там няколко часа преди да дойда в офиса ми за работа за да достига желаната температура едва в момента, в който ми е необходимо. Честно казано вероятно заради изолацията на апартамента никога не ми се е налагало да покачвам температурата или изобщо да го бутам честно казано - принципно съм му задал в спалнята да държи 20 градуса за през нощта, но то просто никога не пада под 21-22 градуса каквото и да направя и затова и не съм и усещал да се включва конкретно в спалнята. Като цяло е изключително изгодно, защото изобщо няма нужда водата да достига такива температури за да затопли апартамента, особено предвид че самата енергия не е от газ и съответно изобщо не се влияе от ситуацията в момента на пазара. Като подписвах договорите миналото лято дори не подозирах колко ще ударя кьоравото с тия 5-годишни договори
Просто си мислех че и така или иначе ще е добре да подпиша с доставчици на енергия и отопление, които работят само с възвръщаеми източници, защото реално и така или иначе в един момент ще трябва да се премине на такива тук и хората в зле изолирани къщи които се отопляват на газ ще трябва да инвестират невъобразими суми за саниране и тотална преустройка на отоплението. Кой би предположил че много преди в сила да влязат такива регулации това ще ми спести хиляди евра в сметки на година - даже преди 2 дни ми излезе годишната сметка за ток и ми писаха че ще ми връщат 300 евро.
А ДДСто върху отоплението от този тип който се ползва в нашата сграда е паднало с 14% та догодина сметката и за това явно ще е по-ниска и както е тръгнало и от там ще ми върнат някоя стотачка, но не се надявам на кой знае какво..
Liberty написа:
VALEN7INVS написа:
... А и самият ръст на цените на имоти следва дългосрочната тенденция от векове насам, докато тва сега в София вече вероятно в доста читави градове в Европа и Великобритания можеш да намериш по-изгодни жилища 100 квадрата…
И причините за тази тенденция са едни и същи както в Амстердам така и в София, това се опитвам да кажа. Иначе колкото и да не ни харесва тази тенденция, на мен също не ми харесва, но да се оплакваме че София е по-скъп град от Лондон или Амстердам е несериозно каквито и обяви да сте гледали.
Ето класиране за цените на кв/м в центъра на различни градове в Европа. София е на 102-ро място след Новосибирск - Русия, а Букурещ е на 100-но място. Лондон е на второ място след Цюрих, а Амстердам е на 11-то място. Белград е значително по-скъп от София на 83-то място.
https://www.numbeo.com/cost-of-living/r ... region=150Е ясно ми е, просто обявата която Омежито е пуснал е някаква аномалия, затова и недоумявам кво е това чудо. Просто не е реалистично да са толкова близки цените до тези тук, предвид колко по-тясно е в Амстердам