Форум на PC Mania
http://forum.pcmania.bg/phpbb3/

Наруто: Брой 1
http://forum.pcmania.bg/phpbb3/viewtopic.php?f=19&t=68499
Страница 1 от 1

Автор:  white storm [ 04 Ное 2012 15:13 ]
Заглавие:  Наруто: Брой 1

Бях чула слух, че подобно чудо ще види бял свят тук и вярно, че е излязло, а вече се готви и втори брой. Очаквам от artline наистина да не вземат да го спрат. Един брой на два месеца ме устройва идеално. Поръчах си го от Хеликона и си очаквам доставката да видя що за чудо е това. Едва ли има манга фенове тук много, но реших да споделя за това и надявам се всички почитатели да ударят едно рамо на идеята и проекта.


Автор:  AlShu [ 05 Ное 2012 14:53 ]
Заглавие:  Re: Наруто: Брой 1

Изборът на такова маргинално заглавие показва и мнението на Artline за вкуса на българските манга читатели. :lol:
Шефовете там явно залагат само на pre-build аудитория. Мисля, че и дори толкова популярно у нас заглавие няма да се продава добре. Особено при такава липсваща рекламна кампания.

Ако бяха извадили някой малко по-широк каталог (поне 4-5 заглавия на Shounen Jump...евентуално с отстъпка при абонамент за всичките наведнъж) и разни опции за електронни продажби, може би щяха направят нещо.
Щеше да е добре и да започнат с някоя по-кратка и събираема колекция, а не със заглавие, което излиза вече 15 години и ще продължи да излиза.

Автор:  white storm [ 05 Ное 2012 16:55 ]
Заглавие:  Re: Наруто: Брой 1

Знам, но от чиста колекционерска стойност и сантиментални спомени ще си го купувам докато излиза. А и не мисля, че проблема е в Наруто, а самата манга по - принцип. Липсата на реклама и добра стратегия също е проблем. Можем само да се надяваме да видим повече такива проекти и стискаме палци да се развият успешно и дадат тласък на тази култура тук. Принципно българина си е стиснат, геймъра още повече, но и двата вида могат да оценят качественото нещо и бутнат едно рамо ако поискат.

Автор:  AlShu [ 06 Ное 2012 16:57 ]
Заглавие:  Re: Наруто: Брой 1

white storm
Цитат:
Принципно българина си е стиснат, геймъра още повече


Не бих казал. По-скоро е относително беден...но пък обича да се простира извън чергата си...значи ще пиратства... :lol:

Цитат:
А и не мисля, че проблема е в Наруто, а самата манга по - принцип.


Пиши го в комиксите.
Какво се продава добре у нас освен предназначените за малки деца и там по-специфични аудитории, като W.I.T.C.H. и Winx.
(Е, май имаше още и някакво Star Wars The Clone Wars + играчка...при това точно на Artline.)
Пък и "добре" е малко силно казано. Продажбите им едва кретат.

На запад и на изток точно тийнейджърите са най-голямата таргет аудитория за комикси, а у нас определено няма солидна традиция в заглавията прицелени в тях.

Примерно ако внесат някакво shoujo, дали читателките на W.I.T.C.H. ще си го купят?
Май няма да е масово.

Пазарът си иска рекламиране и зарибяване. Докато издатели като Artline, които все пак вадят нещо различно, не престанат да разчитат само на "безплатна реклама" от популярни френчайзи, като Star Wars и Naruto, няма да видим масови продажби.

От друга страна не ги виня толкова, защото Shogun опитаха да пробият с няколко яки френски комикса (Omega Complex anyone? All In? Ами мангата Vairokana?) и никой не ги купуваше въпреки доброто качество на изданието и превода...въпреки рекламата в медии свързани с техните най-вероятни читатели.
6 лева на месец, а после 7 на два месеца не беше толкова скъпо. Не мисля, че хората ги подминаваха от стистатост.
Явно трябва по-гръмка реклама и повече години работа на загуба, за да се позариби младежта.
Електронните копия също са бързо разрастващ се пазар, който не трябва да се подминава.

Автор:  white storm [ 06 Ное 2012 19:12 ]
Заглавие:  Re: Наруто: Брой 1

Жалко е, че не съм се интересувала до толкова от пазара и как са нещата. Но картината която описваш наистина е тъжна. Знам за Шогуна, но реших да си спестя тези 6 лева просто защото исках нещо наистина по-известно. Познавам хора които си го купуваха, но е факт, че издаването му беше преустановено поради липсата на добри продажби. Мисля, че не трябва да пренебрегваш фактора стиснатост обаче, защото с този нет и възможността да прочетеш нещо безплатно без да даваш пари си казва думата също. При пазара за игри е същата работа, само, че там феновете са много повече - пиратството е много по-силно застъпено и малкото фирми като ОЗОН и Пулсар едва ли печелят толкова много от печалби. Така, че едва ли Наруто ще бъде много печелившо, поне не и в началото. Само се моля базата от фенове да са достатъчни за да може да се финансира поне неговото издаване и да не спре преждевременно. Ще бъде тъжно.

Автор:  AlShu [ 07 Ное 2012 11:45 ]
Заглавие:  Re: Наруто: Брой 1

white storm
Цитат:
просто защото исках нещо наистина по-известно


Мен известността никога не ми е била водещ критерий. :lol: В Shogun имаше няколко уникални комикса. Естествено имаше и два, които не ме кефеха, но така е с всички сборни издания.
Самостоятелните им издания също не ми харесаха, но пък си бяха страхотно нарисувани.

Цитат:
защото с този нет и възможността да прочетеш нещо безплатно без да даваш пари си казва думата също

Да, но в нета има и много хубави легални неща, платени или дори безплатни.
Ето в момента аз следя 20-30 безплатни webcomics-а (хранят се от рекламите и hitcounter-а на страницата) . 10-тина от тях надминават по качество и съдържание всичко, което може да се купи легално в България на хартия.
Говорим не само за 3-4 панелни скечове, а за комикси с over arc-ващ сюжет, комплексни герои и дълбоко замислена митология.
Ако човек се разтърси по-дълбоко може да намери интересни неща. Някои дори с хитрия си подход и идеи бият флагмански заглавия от каталога на DC и Marvel.

Според мен просто у масовия българин не е възпитан интерес и уважение към комиксите. Идват му елементарни и деЦки. (Не че няма такива.)
Най-смешна ми е реакцията "Ама какво очакваш от филм по комикс?". Ами очаквам да хване поне 30-40% от идеите и посланията в този комикс, а не да е поредния храносмлян до неузнаваемост идиотизъм.

Автор:  - Алминатора - [ 13 Ное 2012 19:45 ]
Заглавие:  Re: Наруто: Брой 1

айде да поспорим малко на тема детски филмчета

Автор:  AlShu [ 14 Ное 2012 09:30 ]
Заглавие:  Re: Наруто: Брой 1

"Детски филмчета" в литературния форум...на батко умните спагетки!

Страница 1 от 1 Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ Лятно време ]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/