нямаме безкраен запас
Е, кат ги изхарчим ще искаме пари по европейските фондове. С тях ще си купим книгите на някой турчин или закъсал румънец.
нямаме безкраен запас
AlShu написа:нямаме безкраен запас
Е, кат ги изхарчим ще искаме пари по европейските фондове. С тях ще си купим книгите на някой турчин или закъсал румънец.
Глупости говориш ...AlShu написа: (Апропо, чували ли сте за комедийно еротичната поезия на Смирненски? Не сте, защото няма нищо политическо в нея.)
Любимото ми произведение принципно е "Немили-Недраги", но и "Железният светилник", и "Тютюн" оставиха следа в мен. Толкова са добри, че нямат равни. А който предпочита да чете WarCraft & StarCraftNoName написа:Глупости говориш ...AlShu написа: (Апропо, чували ли сте за комедийно еротичната поезия на Смирненски? Не сте, защото няма нищо политическо в нея.)
Смирненски няма еротично комедийна поезия , братко ...
Смирненски има хумористични разкази и кратки повести в ранният му период от творчеството си / ако може да бъде изобщо разделян на периоди, поради ранната му смърт, на 23 или 24 години/ . Освен това, цялата му останала лирика ''популярните му творби'' са пропити от хумористични и предимно саркастични елементи.
Доколкото ''еротичното'' в поезията му ... да, наистина има лирика за млади девойки, младежи гуляиджий, и стари буржоазни дами с фрифолно поведение ... Имайки предвид средата в която е бил заобиколен, предимно млади хора, бохеми ... тези теми са съвсем нормални за неговата лирика. И да може да се сметне за някакво новаторство и лека разкрепостеност, предвид предимно консервативната тематика на българската лирика / изключвайки естествено , авангардистите /Гео Милев, Ламар, Марангозов/ и пост-модернистите и модернистите/Валери Петров, Георги Господинов и т.н. съвременни поети/ /. Но да се нарече ''комедийно еротична'' е доста неподходящ и неправдив термин ... Освен това тази лирика не е по-непопулярна , защото е политически несъстоятелна /изобщо ако може да се отделя по такъв начин/ , а защото просто е по-слаба, от останалите ''популярни творби на Смирненски''. Но аз лично мисля че Смирненски няма слаба творба, той е един от големите имена в СВЕТОВНАТА литература, и да, няма нищо общо с комунистическата партия в България ... Да, има комунистичeски идей, но те са предимно от социален характер, защото вижда неправдите, бедността и мизерията която го обгражда и се опитва да се бори за справедливост. Няма нищо общо с политиката !
Одеве някой се изказа че българската литература била слаба и нещо от този сорт ... искам да кажа по този въпрос че това може да го каже само слабограмотен човек, който е чел максимум: Под Игото и 2-3 стихотворения на Ботев в гимназията и със това му се изчерпва кръгозора ... Не си мислете чe като четете Стар Крафтове, Вар Крафтоеве / дори не знаех че има издадени такива книги , от тук научих / четете някаква стойностна литература или литература въобще ! Разликата дали си прочел поредицата на ''Хари Потър'' или си си направи годишен абонамент за вестник ''Шоу'' не е голяма ... и с това искам да кажа, че да и по двата начина ще си запълниш времето, и да и по двата начина няма да получиш нищо в замяна ....
Колкото до Талев , аз лично мисля че ''Железният светилник'' е може би най-добрият ми роман, следващият е ''Гласовете ви чувам'' ... но това си е мое лично мнение, продиктувано от факта че не си падам много, много по исторически романи, каквито са останалите романи на Талев. Но иначе Талев, наравно с Димов, са едни от фундаментите на българският роман и аз ги уважавам и се прекланям пред талантът йм ...
Не бе, хич няма:Смирненски няма еротично комедийна поезия , братко ...
Смирненски има хумористични разкази и кратки повести в ранният му период от творчеството си
Какъв е истинският термин тогава?Но да се нарече ''комедийно еротична'' е доста неподходящ и неправдив термин
Ето това питам - как се определя силното и слабото?а защото просто е по-слаба
Ъъъ...кой говори само за социални?Двама са големите социални поети в българскиата литература.