Иди на:  
търсене   регистрация   чат   помощ   правила   влизане в сайта
Автор Съобщение

Дидко Бандитко
Аватар
Регистриран на:
28 Сеп 2002 08:47
Мнения: 16966
В момента играе: No man's sky
Заглавие: r/wallstreetbets, крахът на хедж фондовете, GME/AMC/T$LA т.н
Публикувано на: 29 Яну 2021 12:38


Отсега казвам, че никога не съм бил фен на търговията на финансовите пазари. За съжаление имам предходен поглед как стоят нещата отвътре и съвсем не е ок. Повечето онлайн брокери (тук си говорим за регулираните, другите въобще не ги вкарвам в дискусията) боравят с anti-consumer (но легални) инструменти като margin calls, swaps и тн, за да спрат главоломно забогатяване. Други спират търговията с прекалено volatile активи, за да се спасят. Тези, които предлагат истинско купуване на акции (а не фракции от акции с левъридж и марджин) се броят на пръсти. За форекс, крипто, индекси и суровини съвсем няма да приказвам.

Ма тая тема няма да е за онлайн брокерите - то реално обикновените хора нямат друг начин да търгуват, така че трябва да се съобразяват с тях и техните условия.

Тия дни се случват доста интересни неща (в които дори има бегла българска следа, ест :Д) които са толкова големи, че влязоха в световния новинарски поток. Ся, няма да преразказвам, а направо поствам статията, любезно предоставена от The Arrow, която много добре обобщава случващото се:

Spoiler for "Капитал - GameStop: Как "дегенератите" от Reddit поведоха революция срещу големите на Уолстрийт":
https://www.capital.bg/biznes/pazari/2021/01/28/4168671_gamestop_degeneratite_ot_reddit_povedoha_revoljuciia/

Чували ли сте името GameStop? Най-големият търговец на видеоигри на дребно в САЩ обичайно не буди особен ентусиазъм сред инвеститорите, но ако се видят графиките ѝ през последните няколко дни, може спокойно да се твърди, че е най-интересната компания в света. За последните три месеца цената на акциите ѝ се е повишила с над 3000%. Зад всичко това стоят няколко героя - участниците в подфорума WallStreetBets (WSB) в Reddit, които са едно ново поколение инвеститори без задръжки, големите хедж фондове и няколко техни особено дръзки къси позиции.

Историята накратко: Подобно на други ритейлъри GameStop обяви, че се бори с последствията от COVID-19 и планира да затвори 450 физически магазина през тази година. Но обявлението ѝ за това става през април миналата година и на него очевидно обръщат внимание старите инвеститори като хедж фондове, които заемат къси позиции в нейни акции, защото очакват веригата да фалира. При такива сделки продавате актив, който в момента не притежавате, с надеждата, че цената му ще се понижи и ще може да го купите по-евтино и така да направите печалба. През април миналата година една акция на GameStop струва малко над 3 долара.

Борсовите новаци (които наводниха пазара през платформите за търговия без комисиони) обаче не харесват това и започват масирано да препоръчват покупки на акции на GameStop във форума на Reddit - много от тях са геймъри и имат симпатия към компанията, а освен това не обичат големите от Уолстрийт.

Те се активизират да купуват акции на GameStop, което води до ръст в цените и нови и нови ентусиасти, като очакват, че не само ще я спасят от фалита, но и ще го направят напук на големите фондове. Така само във вторник след повишение от 92% цената вече е 148 долара, а в сряда след нови 134% растеж цената вече е около 350 долара. Армията от непрофесионални малки инвеститори слабо се интересува от традиционните правила на Уолстрийт - никой не гледа отчети, парични потоци, прогнози. Така инвестираха през миналата година и в подалата заявление за защита от фалит Hertz.

Проблемът на хедж фондовете, които залагат на спад на цените, е, че когато това не се случи, те трябва да покрият позициите си в даден момент и затова да купят акции. И тъй като са притиснати от времето, го правят на почти всяка възможна цена. Това може да доведе до т.нар. процес "short-squeeze", при който цената на акцията може да се издигне право нагоре за кратко време, което, изглежда, се случва при GameStop.

По различни оценки загубите за фондовете, заложили на късо в компанията, са 5 млрд. долара. Всичко това предизвика много коментари, слаба реакция от регулаторите, които засега няма много какво да направят. Очевидно е едно - Уолстрийт в момента е свидетел на нещо като революция на малките непрофесионални инвеститори. Някои дори сравниха действията им като финансовия еквивалент на превземането на Бастилията по време на Френската революция.

Поколението Robinhood и "дегенератите" от r/WallStreetBets
Въпросната армия от дребни инвеститори идва от един доскоро нишов подфорум в социалната мрежа Reddit - r/WallStreetBets (WSB), който съществува от януари 2012 г., но стана наистина известен през 2019 и 2020 г. В WSB се случват много неща, но традиционното инвестиране не е едно от тях. Доскоро най-често срещаните публикации там са скрийншотове на дневни печалби или загуби - като те винаги са в двете крайности, или загуба за милиони, или печалба за милиони.

Това е и цялата философия на WSB - конвенционалните предпазливи инвестиции в акции и облигации са скучни. Вместо това инвестирайте всичко в опции и след това се похвалете с печалбата или загубата си. Мисленето може да бъде събрано в един цитат на потребител в мрежата, който успя да впечатли дори Financial Times: "Заложих всичките спестявания на баща ми. Казах му, че или ще се пенсионира на яхта, или минава на купони за храна."

Самата култура на WSB кара доста западни медии, които отразяват случващото се, да се чувстват неудобно. Членовете се обръщат един към друг с "аутисти" и "дегенерати", а всеки, който не смята, че "акциите вървят само нагоре" (задължително с няколко символи-ракети във всеки пост), е "гей мечка". Илън Мъск, който, изглежда, също е фен на групата и подпомогна растежа нa GameStop с един пост в Twitter, е известен като Papa Musk ("Татко Мъск"). Далеч преди историята с хедж фондовете хиляди инвеститори натрупаха милиони в сметките си именно заради Tesla. Или казано на езика на WSB: T$LA.

Описанието на групата - "Сякаш 4chan откри Bloomberg Terminal", е повече от точно - ако, разбира се, знаете какво означават тези думи. Ако ли не, обяснението не би било никак просто. И целият форум непрекъснато става все по-популярен. Преди година, когато WSB се появи на корицата на Bloomberg, групата имаше 900 хил. членове. Преди седмица - около 2.3 млн. Днес те са 4.3 млн. души. Утре ще бъдат повече.

Всичко това е възможно чрез съоснованата от българина Влад Тенев компания Robinhood, която предлага мобилна платформа за търговия на борсата без комисиони и без чакане. В момента цяло поколение може да започне да търгува на борсата с буквално няколко докосвания на екрана. Нещо повече - Robinhood предлага закупуването на частица от акции (фракции), така че потребителите могат да инвестират всякакви суми във всичко. При акция на Amazon за над 3200 долара всеки през тези платформи може да стане акционер и срещу 1 долар.

Доскоро възможностите, които Robinhood дава, се пренебрегваха, защото парите на малките инвеститори обичайно бяха поравно разпределени и не водеха до промени в движението на борсата. Разликата днес е, че WSB изведнъж насочи десетки хиляди инвеститори, много от които с възможности, опит и без задръжки да инвестират всичко, което имат, към няколко конкретни компании. Преди GameStop това бяха Palantir, Tesla, Virgin Galactic и други. Следващите по всяка вероятност ще бъдат BlackBerry, AMC и Americal Airlines.

Ред в хаоса
Това е и голямата промяна. Докато досега инвеститорите от Reddit си избираха компании на сравнително случаен принцип, в края на 2020 г. те започнаха да следят на какво залагат хедж фондовете - и конкретно залозите им, че дадена компания ще фалира. Вчера Melvin Capital се отказа от късата си позиция срещу GameStop, като компанията има нужда от 2.75 млрд. долара капиталова инжекция заради загубите си. Най-натовареният период в търговията, започнал през миналата седмица, се дължеше на залога на известния в средите спекулант Андрю Лефт от Citron Capital, който също обяви къса позиция - и която в момента вероятно му струва немалко пари. Общата загуба на всички хедж фондове, заложили на фалита на GameStop, засега е 5 млрд. долара, сочат данните на S3 Partners.

Американският търговец на видеоигри е само един пример за противопоставянето между хедж фондовете и малките инвеститори, които се организират чрез социалните медии. В по-малък мащаб методът стои зад неотдавнашното нарастване на цените на производителя на батерии Varta, твърдят борсови играчи. Възходът на акциите на финландския доставчик на мрежово оборудване Nokia също се дължи на подобни договорки в интернет форуми.

Чамат Палихапития, бившият директор във Facebook и настоящ директор на фонда Social Capital, също затвори позицията си, но на печалба, след като послуша съвета на членове на WSB. В сряда той обяви, че ще дари всички спечелени от позицията пари - 500 хил. долара, като същевременно защити и това, което правят от подфорума.

"Вместо да си правят тайни вечери и да си говорят шепнейки като хедж фондовете в Хемптън, тези деца имат смелостта да правят всичко това прозрачно във форум. Това, което историята доказва, е, че търговията на дребно е тук, за да остане. За нормален човек нищо от това няма смисъл, но за един математик на Уолстрийт това е просто игра, която фондовете загубиха", коментира Палихапития пред CNBC.

Неговото изказване дойде, след като хедж фондове, банки и посредници при търговия поискаха дребните търговци да бъдат регулирани, защото масовото насочване към дадена акция може да се разглежда като манипулация на пазара.

Регулация или двоен стандарт
"Дребните инвеститори се насочват координирано към акции, където хедж фондовете имат къси позиции, което отваря всякакви въпроси по отношение на манипулиране на пазара. Вече е нелегално за институциите да се координират по такъв начин. Въпросът е доколко е легално това, което в момента се случва в тези форуми", коментира пред Reuters Майкъл Хюсън от CMC Market във Великобритания.

Не е ясно как би могла дори да изглежда подобна регулация. WSB не е юридическо лице и огромната част от потребителите в подфорума дори не инвестират. Самите борси вече имат механизъм за предпазване от подобни волатилни ситуации, като търговията с акции с прекалено големи движения се спира за няколко минути - с GameStop това се случва по няколко пъти на сесия, но предпазната мярка, изглежда, само засилваше интереса на инвеститорите.

Засега анализаторите на пазара са разделени. Не липсват гласове, които искат проверка на случая с GameStop. Други обаче споделят позицията на членовете на WSB - че изглежда сякаш регулаторите се задействат, когато хедж фондовете започват да губят, а не виждат проблем, когато те залагат на фалит на други компании.

"Възможностите за интервенция тук са много високи, но това само още повече ще настърви WallStreetBets, защото носи чувството, че има неравенство на финансовите пазари", казва Крис Уестън, директор в брокерската компания Pepperstone. "Излиза, че няма проблем да съживяваме компании зомбита чрез печатане на пари от Фед, но ако малките инвеститори тръгнат по същия път и изкривят цените на борсата, изведнъж това е проблем и те трябва да бъдат спрени."

Комисията за ценни книжа и фондовите борси в САЩ (SEC), вече обяви, че наблюдава случващото се, но без да индикира за действия. Същото обяви и Джанет Йелън, новият американски финансов министър. Снощи председателят на Фед Джером Пауъл отказа да отговори на въпрос относно GameStop и дребните инвеститори.

Същевременно модераторите в WSB казват, че до момента никой не се е свързвал с тях, което не значи, че случаят не носи главоболия и за тях: те не могат да се справят с наплива на милиони нови потребители, което пречи на форумната среда и доведе до краткотрайно затваряне за нови членове. "Имаме толкова много коментари и заявки, че не е възможно да ги прочетем всичките, още по-малко да им отговорим", написа един от модераторите при повторното отваряне.


Spoiler for "Капитал - Robinhood спря търговията с GameStop и си навлече гнева на Вашингтон":
https://www.capital.bg/biznes/pazari/2021/01/29/4169034_robinhood_spria_turgoviiata_s_gamestop_i_si_navleche/

Съоснованата от българина Владимир Тенев компания ще бъде разследвана за пазарна манипулация

Борсовата война между дребните инвеститори от Reddit субфорума r/WallStreetBets (WSB) и големите хедж фондове направи неочакван завой в четвъртък, след като платформата за свободна търговия без комисиони Robinhood спря търговията с акции на компанията GameStop, основното "бойно поле". Уловката е, че Robinhood, която е съоснована от българина Владимир Тенев, спря само възможността за купуване на акции, но не и на продажба - като по този начин цената може да върви само надолу, какъвто е и интересът на хедж фондовете, заложили на фалит на компанията. Вследствие на решението на Robinhood акциите на GameStop се сринаха с 45%, което означава, че загубите на хедж фондовете са намалели поне частично.

Всичко това доведе до гневни реакции в социалните мрежи от всички страни - и от инвеститори, и от предприемачи, и от политици от двете големи политически партии в САЩ. Вече има две насрочени изслушвания на Robinhood в Конгреса, като компанията най-вероятно ще бъде представлявана именно от Тенев. Същевременно се събраха и протестиращи пред централата на Robinhood, борсовия регулатор SEC и фондовата борса в Ню Йорк.

Как се стигна дотук
Robinhood е предпочитаната платформа за търговия с акции на дребни инвеститори, защото не взима комисиони и всичко се случва директно през мобилно приложение. Оттам идваше и огромната част от интереса към акциите на GameStop, които за последната седмица вдигнаха десетократно цената си, а за последните три месеца - 30 пъти. Освен Robinhood търговията беше спряна и през други брокери като Webull и E*Trade.

Причината инвеститорите от WSB да се насочат натам е, че големите хедж фондове бяха заложили множество къси позиции на фалита на GameStop. Така се роди цяла стратегия да се купуват акции на компании, върху които хедж фондовете имат къси позиции. Според анализаторската фирма S3 Partners до този момент хедж фондове като Melvin Capital са загубили общо 5 млрд. долара само от позициите си в GameStop, а друга анализаторска фирма - Ortex, изчислява загубите на фондовете от всички техни къси позиции само през януари на 70 млрд. долара. Други компании, където се води подобна битка между хедж фондове и дребни инвеститори, са BlackBerry, American Airlines и AMC.

В Twitter Тенев коментира, че компанията е спряла търговията заради самата себе си и заради регулаторни изисквания. "Тези изисквания съществуват, за да предпазят инвеститорите и пазарите, така че е наша отговорност да гледаме на тях сериозно. Не можем да контролираме разпространението на информация и дезинформация в социалните мрежи, което се случва със скоростта на светлината." Той направи и няколко участия по телевизии като Bloomberg, но те доведоха само до още повече критики към решението на компанията.


___________________________________
[02:11:17] Алминатора: mejdu drugoto sym si mislel
[02:11:19] Алминатора: che imam leka forma
[02:11:22] Алминатора: na auizym ponqkoga :D


Профил

Дидко Бандитко
Аватар
Регистриран на:
28 Сеп 2002 08:47
Мнения: 16966
В момента играе: No man's sky
Заглавие: Re: r/wallstreetbets, крахът на хедж фондовете, GME/AMC/T$LA
Публикувано на: 29 Яну 2021 12:50


Това вече далеч не е само около r/wsb. Множество финансови експерти, анализатори, CFO-та, CEO-та, предприемачи и инвеститори изразяват подкрепа. Всеки е яхнал вълната, всеки търси печалба - ясно. Но това ми прилича на класова война срещу големите финансови институции, заради техните подмолни практики, и ме кефи. Започнах темата с това, че съм против търговията на финансовите пазари (по съображения, свързани със самите платформи), но подкрепям случващото се в момента и се надявам да е wake-up call за много хедж фондове, за Уолстрийт и за Вашингтон.

И дори, честно казано, мисля да направя нещо, което не съм си и помислял до вчера и да сложа 20 долара на AMC, ма още го обмислям.

едит: И само да се заям с един наш съфорумец, който всички знаем кой е, дето търсеше методи и начини да забогатее, впрягайки невероятния си интелект и умението си да предвижда някакви неща - еми пич, да се беше ориентирал, ебаси :lol: Хората правят безплатни пари, ние сме тъпаци и не сме се усетили, ама ти можеше :lol:

___________________________________
[02:11:17] Алминатора: mejdu drugoto sym si mislel
[02:11:19] Алминатора: che imam leka forma
[02:11:22] Алминатора: na auizym ponqkoga :D


Профил

Аватар
Регистриран на:
22 Ное 2006 18:05
Мнения: 4480
Местоположение: София
Заглавие: Re: r/wallstreetbets, крахът на хедж фондовете, GME/AMC/T$LA
Публикувано на: 29 Яну 2021 14:57


Мен винаги са ме влечали финансовите пазари. Даже ме е яд, че не записах икономика и финанси, примерно, а не тъпия бизнес мениджмън дето беше тотално безполезно.

Но поне най-накрая започнах да навлизам от няколко месеца насам вече съм вътре и e добре.

И само да спомена, ако искате да си купите дадена акция не е нужно да си купувате цялата благодарение на т.нар fractional shares, които повечето модерни платформи предлагат.

Примерно, може да си купите Тесла или Биткойн само за 50 долара. Много ми се искаше това да го знам навремето, ама какво да се прави.

Също така, не е нужно да правите тайминг на пазара ами просто да инвестирате частично в продължение на дълъг период от време. Примерно, 50 долара в Тесла всеки понеделник(примерно) в продължение на години. Това се нарича dollar cost averaging.

Всичко това не е съвет за инвестиция, а просто пример. Препоръчвам ви да гледате Румен Виста в Youtube, ако искате качествени инвестиционни съвети и информация на разбираем български.

А драмата с Геймстоп е интересна определено и я следя. Да видим дали ще се запукат с дела.

И да се похваля, познах че покрай цялата тая работа и разклатеното доверие във финансовите пазари и институции, цената на биткойн ще скочи. Но разбира се, трябва да отбележа че и Мъск имаше принос в днешния скок на цената. :D

Толкова съм добър, че понякога се плаша от себе си. 8)

___________________________________
тежки нокаути


Профил

Заглавие: Re: r/wallstreetbets, крахът на хедж фондовете, GME/AMC/T$LA
Публикувано на: 29 Яну 2021 15:09


Изтрит коментар


Профил

Аватар
Регистриран на:
14 Юли 2008 14:51
Мнения: 724
Местоположение: Hyperion
Заглавие: Re: r/wallstreetbets, крахът на хедж фондовете, GME/AMC/T$LA
Публикувано на: 29 Яну 2021 16:15


имам към 11 shares в GME.

Тъпото е, че преди един месец кат беше ~20-30$ per share се чудех да сложа една 10ткя (покрай cryptocurrency-то), последната седмица кат се разстърсих откъде тръгна цялата раота видях, че тоз дет напрай $55 mil от 50k за една година (DeepFkingValue) съм му гледал youtube канала лятото кат се върнах в Bg, ама не съм попаднал на видеото дет обяснява що е инвестирал в GME.

Демек, da sa eba v glopaka.

Вече съм към хилядарка напред btw. GME to the moon.

И ЩЕ ИМ ЕБА МАЙКАТА С ВЧЕРАШНАТА НАГЛА MAKRET MANUPULATION. FREE MARKET MY ASS.
напрао са за затвора тез, да умрат децата им и ръцете им да изсъхнат.

Spoiler for :

___________________________________
HolyCrusader написа:
Острова е корк ясно, но това го прави по-скоро космически кораб.


Профил

Аватар
Регистриран на:
08 Сеп 2009 20:35
Мнения: 2305
Заглавие: Re: r/wallstreetbets, крахът на хедж фондовете, GME/AMC/T$LA
Публикувано на: 29 Яну 2021 17:49


Аз преди две години изкопах няколко етера с две дърти видео карти и веднага ги обмених в биткойн - нещо от рода на 0,018 биткнойна. Като започна да скача курса ги продадох при курс 25к $. Преебан съм че не изчаках още. Ама не ми пука, щото 2011-та имах 80-90 биткойна , по -късно и 1200 litecoin-а, кой да ми каже тогава да не ги продавам за стотинки. :D

Не съм фен на тия неща, предполагам че и акциите са същата работа - хазарт. Да знам че имало неща за предвиждане, дебела теория и т.н, ама не е за мен тая работа :D Няма такова нещо като лесни пари.


Профил

Дидко Бандитко
Аватар
Регистриран на:
28 Сеп 2002 08:47
Мнения: 16966
В момента играе: No man's sky
Заглавие: Re: r/wallstreetbets, крахът на хедж фондовете, GME/AMC/T$LA
Публикувано на: 29 Яну 2021 18:38


През 2010 тряяше да правя проект за университета на тема биткойн и бях направил много стабилен рисърч и дори си бях изкопал няколко бройки. Ма кой да знае ко ше стане... :lol:

___________________________________
[02:11:17] Алминатора: mejdu drugoto sym si mislel
[02:11:19] Алминатора: che imam leka forma
[02:11:22] Алминатора: na auizym ponqkoga :D


Профил

Аватар
Регистриран на:
22 Ное 2006 18:05
Мнения: 4480
Местоположение: София
Заглавие: Re: r/wallstreetbets, крахът на хедж фондовете, GME/AMC/T$LA
Публикувано на: 29 Яну 2021 18:48


vanmx написа:
Аз преди две години изкопах няколко етера с две дърти видео карти и веднага ги обмених в биткойн - нещо от рода на 0,018 биткнойна. Като започна да скача курса ги продадох при курс 25к $. Преебан съм че не изчаках още. Ама не ми пука, щото 2011-та имах 80-90 биткойна , по -късно и 1200 litecoin-а, кой да ми каже тогава да не ги продавам за стотинки. :D

Не съм фен на тия неща, предполагам че и акциите са същата работа - хазарт. Да знам че имало неща за предвиждане, дебела теория и т.н, ама не е за мен тая работа :D Няма такова нещо като лесни пари.


Луд ли си бе, трябваше да си запазиш поне няколко. Дори биткойните можеше да ги продадеш края на 2017 година когато беше първият голям бум.

И ето нещо интересно:

https://imgur.com/a/VewBE1X

Тази графика показва как всеки пик е в пъти по-голям от предишния. Представям си след още няколко години какво ще е. Затова ще си държа каквото имам и няма да продавам в никакъв случай, колкото и да е изкушаващо. :D

Иначе не мисля, че акциите са хазарт, най-малкото защото зад акциите има компании, оборот, продукти, услуги, клиенти и всякакви неща, част от една типична компания.

Аз още 2011 всъщност започнах да се интересувам първоначално от тия неща но дълго време нищо не правих. Ако бях изпозлвал стратегията с осредняването сигурно щях да съм милионер вече. :lol:

___________________________________
тежки нокаути


Профил

Аватар
Регистриран на:
22 Ное 2006 18:05
Мнения: 4480
Местоположение: София
Заглавие: Re: r/wallstreetbets, крахът на хедж фондовете, GME/AMC/T$LA
Публикувано на: 29 Яну 2021 23:30


Императора написа:
The Arrow написа:
Също така, не е нужно да правите тайминг на пазара ами просто да инвестирате частично в продължение на дълъг период от време. Примерно, 50 долара в Тесла всеки понеделник(примерно) в продължение на години.

Това се нарича dollar cost averaging.


Сигурен ли си? :roll:Investopedia написа:
Dollar-cost averaging (DCA) is an investment strategy in which an investor divides up the total amount to be invested across periodic purchases of a target asset in an effort to reduce the impact of volatility on the overall purchase. The purchases occur regardless of the asset's price and at regular intervals. In effect, this strategy removes much of the detailed work of attempting to time the market in order to make purchases of equities at the best prices. Dollar-cost averaging is also known as the constant dollar plan.

___________________________________
тежки нокаути


Профил

Аватар
Регистриран на:
28 Сеп 2011 19:16
Мнения: 931
В момента играе: С пъпа на баба ти
Заглавие: Re: r/wallstreetbets, крахът на хедж фондовете, GME/AMC/T$LA
Публикувано на: 30 Яну 2021 18:52


Без да следя GME, когато беше $30 взех няколко стонка и на $60 ги продадох. Малко ми е тъпо, че не знаех за какво става въпрос и сега не съм 1000% напред, ама тя и цялата работа ще фейлне жестоко в един момент. Безспорно много хора ще направят бързи пари, но процента спрямо всичкото куцо, кьораво и сакато, което купува ГМЕ в момента без бъкел да разбира от инвестиране ще се опари. На сегашната цена дори за ташака не бих купил ГМЕ.


Профил

Аватар
Регистриран на:
14 Юли 2008 14:51
Мнения: 724
Местоположение: Hyperion
Заглавие: Re: r/wallstreetbets, крахът на хедж фондовете, GME/AMC/T$LA
Публикувано на: 30 Яну 2021 19:02


Единствено тъпотo, което си направил е, че не си разучил преди да си продадеш акциите (както сам каза). Най-важното е, че си на +.

Иначе то ясно --- "Only invest what you can afford to lose"

___________________________________
HolyCrusader написа:
Острова е корк ясно, но това го прави по-скоро космически кораб.


Профил

Аватар
Регистриран на:
22 Ное 2006 18:05
Мнения: 4480
Местоположение: София
Заглавие: Re: r/wallstreetbets, крахът на хедж фондовете, GME/AMC/T$LA
Публикувано на: 01 Фев 2021 11:01


Императора написа:
The Arrow написа:
Investopedia написа:
Dollar-cost averaging (DCA) is an investment strategy in which an investor divides up the total amount to be invested across periodic purchases of a target asset in an effort to reduce the impact of volatility on the overall purchase. The purchases occur regardless of the asset's price and at regular intervals. In effect, this strategy removes much of the detailed work of attempting to time the market in order to make purchases of equities at the best prices.

Dollar-cost averaging is also known as the constant dollar plan.


Разбрах какво става...

Аз го бях чувал единствено под формата на подчертаното название, и мислех че това е дефолтното такова.

Това "DCA" за пръв път го чувам.

Интересно.


Аз пък другия термин за пръв път го чувам. Ама все тая...

___________________________________
тежки нокаути


Профил

Аватар
Регистриран на:
28 Сеп 2011 19:16
Мнения: 931
В момента играе: С пъпа на баба ти
Заглавие: Re: r/wallstreetbets, крахът на хедж фондовете, GME/AMC/T$LA
Публикувано на: 02 Фев 2021 11:47


Моцмета, кой брокер ползвате за бъдещите ви финансови империи? Атм съм в 212, ама фактът, че всичко реално се държи от 212 през Interactive Brookers и дяловете не са баш твой не ме кефи много.


Профил

Аватар
Регистриран на:
22 Ное 2006 18:05
Мнения: 4480
Местоположение: София
Заглавие: Re: r/wallstreetbets, крахът на хедж фондовете, GME/AMC/T$LA
Публикувано на: 02 Фев 2021 11:50


kaboom написа:
Моцмета, кой брокер ползвате за бъдещите ви финансови империи? Атм съм в 212, ама фактът, че всичко реално се държи от 212 през Interactive Brookers и дяловете не са баш твой не ме кефи много.


На еТоро съм аз, дяловете са си мой, инвестирам 1:1, без ливъридж, интерфейса е много лесен и приятен за ползване и т.н.

___________________________________
тежки нокаути


Профил

Дидко Бандитко
Аватар
Регистриран на:
28 Сеп 2002 08:47
Мнения: 16966
В момента играе: No man's sky
Заглавие: Re: r/wallstreetbets, крахът на хедж фондовете, GME/AMC/T$LA
Публикувано на: 02 Фев 2021 11:52


Еми те по принцип Trader.bg (212) са на пазара от хилядолетия и са регулирани от КФН. Поне преди бяха ок (доколкото може да се говори за този тип платформи, защото аз продължавам да ги хейтя като цяло :Д). Аз в петъка ползвах Револют (щото така и така имам акаунт в него) и засега нямам проблеми. Имай предвид, че ако ще търгуваш с американски акции, трябва да го правиш между 16:30 и 23:30 бг време, щото през останалото време американските борси са затворени


---------------------

Иначе медиите вчера опорочиха цялата история с фалшивите новини за среброто. Със сигурност им е било намигнато от големите играчи. Успяха да размият нещата и GME тръгна надолу. АМС още се държи криво-ляво, но не знам ко ше става... HOLD!

___________________________________
[02:11:17] Алминатора: mejdu drugoto sym si mislel
[02:11:19] Алминатора: che imam leka forma
[02:11:22] Алминатора: na auizym ponqkoga :D


Профил

Аватар
Регистриран на:
31 Май 2010 19:52
Мнения: 1382
Местоположение: бегето
В момента играе: PTSD simulator
Заглавие: Re: r/wallstreetbets, крахът на хедж фондовете, GME/AMC/T$LA
Публикувано на: 02 Фев 2021 12:05


Аз чувам че едългосрочните инвестиции са електромобили, възобновяема енергия и редки елементи, а имам колеги които викат да се зарежат тия акции и да се инвестира в етериум.

___________________________________
Горд психопат, социопат, олигофрен, аутист, сериен убиец, евреин, темерут. (няма градация)
PISO MOJADO, DIRTBAG!


Профил

Аватар
Регистриран на:
22 Ное 2006 18:05
Мнения: 4480
Местоположение: София
Заглавие: Re: r/wallstreetbets, крахът на хедж фондовете, GME/AMC/T$LA
Публикувано на: 02 Фев 2021 12:12


Аз пък набивам на всичко изброено без редките елементи.

___________________________________
тежки нокаути


Профил

Дидко Бандитко
Аватар
Регистриран на:
28 Сеп 2002 08:47
Мнения: 16966
В момента играе: No man's sky
Заглавие: Re: r/wallstreetbets, крахът на хедж фондовете, GME/AMC/T$LA
Публикувано на: 02 Фев 2021 12:24


Със сигурност има Тесла милионери вече :)

Иначе, четох някъде, че след фиаското на Никола (най-втф името) акциите им са паднали значително, но предвид че ще бъдат контролирани от GM (General Motors), рано или късно ще извадят продукт, и би било добра идея да се проучи възможността за инвестиция в тях. Другата интересна фирма са Rivian, ама те още не са излезли на борсата - тяхната електричка се очаква в края на годината и предполагам покрай това време ще направят IPO.


Spoiler for :

___________________________________
[02:11:17] Алминатора: mejdu drugoto sym si mislel
[02:11:19] Алминатора: che imam leka forma
[02:11:22] Алминатора: na auizym ponqkoga :D


Профил

Заглавие: Re: r/wallstreetbets, крахът на хедж фондовете, GME/AMC/T$LA
Публикувано на: 02 Фев 2021 13:26


Gen.Toast написа:
Аз чувам че едългосрочните инвестиции са електромобили, възобновяема енергия и редки елементи, а имам колеги които викат да се зарежат тия акции и да се инвестира в етериум.


оф аз па имам некъв етер в coinbase забравен и заебан, последно като го смятах се е утроил, но не мога да си възобновя access-a към тъпото приложение, понеже имат хиляда верификации и е невъзможно да се минат. 4 пъти ми връщат снимка, че била blurry. Само дето, маняци, снимката НЕ Е блъри, майка му стара.


Профил

Аватар
Регистриран на:
22 Ное 2006 18:05
Мнения: 4480
Местоположение: София
Заглавие: Re: r/wallstreetbets, крахът на хедж фондовете, GME/AMC/T$LA
Публикувано на: 02 Фев 2021 13:55


Coinbase много ги хранеха в биткойн събредита, че се сривал когато цената на биткойна и на криптото като цяло се вдига :lol:

___________________________________
тежки нокаути


Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  

Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
 
Иди на:  
cron
© 2009 PC Mania | Реклама | Контакти web by: ilyan.com